För att få till ett framgångsrikt vräkningsförebyggande arbete är det viktigt att känna till vilka steg som ingår i vräkningsprocessen.
Vräkning — processen
När en person har hamnat i en situation där hen till exempel inte kan betala sin hyra är det mycket viktigt att agera på en gång, eftersom läget då är akut.
Hur lång tid processen tar från att en hyresgäst inte har betalat sin hyra till dess att vi genomför en vräkning varierar. Det kan till exempel handla om hur lång tid det tar innan hyresvärden lämnar in en ansökan till oss.
Så här kan processen se ut.
Många ansökningar återkallas
Hyresvärdar återkallar många av de ansökningar om vräkning som de har lämnat till oss. Anledningarna kan till exempel vara att
- hyresgästen har betalat sin hyresskuld
- hyresgästen har flyttat frivilligt
- hyresgästen och hyresvärden har kommit överens om en avbetalningsplan.
Det skulle spara tid, lidande och pengar för alla inblandade parter om fler ärenden löste sig utan att en ansökan lämnas in till oss. Det är ett tungt argument för att starta en lokal samverkan.
Lokal samverkan förebygger vräkningar
Lokal samverkan handlar om att socialtjänsten och hyresvärdar arbetar tillsammans för att förebygga vräkningar. Modellen bygger på ett tätt samarbete med regelbunden kontakt.
I filmen får du lära dig hur du kan bidra till att starta en lokal samverkan i din kommun.
Något gick fel när vi skulle visa filmen, försök igen senare.
Prova följande länk: https://vimeo.com/854575506/40d83b1598?share=copy
Fördjupning och långsiktighet
När ni väl har kommit igång med en lokal samverkan, finns det några saker att tänka på för att säkra att den blir långsiktig. Då kan fler behålla sin bostad, vilket är särskilt viktigt när det finns barn i familjen.
I filmen får du lära dig hur du kan bidra till att fördjupa och säkra långsiktighet i en lokal samverkan.
Något gick fel när vi skulle visa filmen, försök igen senare.
Prova följande länk: https://vimeo.com/854575572?share=copy
Teckna avtal om samverkan och samtycke
När ni startar en lokal samverkan kan ni underteckna en avsiktsförklaring. I den slår ni fast syftet och inriktningen för er samverkan.
Exempel avsiktsförklaring
Avsiktsförklaring – samverkan mellan hyresvärd X och kommun Y
Syftet med samverkan är att arbeta vräkningsförebyggande redan i ett tidigt skede, särskilt när det finns barn i familjen som riskerar vräkning. Då kan vi undvika uppsägning och vräkning och fler kan bo kvar i sin bostad.
Inriktning under kommande år:
____________________________
Kommun
____________________________
Datum
____________________________
Hyresvärd
____________________________
Datum
Hämta uppgifter
Den som riskerar vräkning kan godkänna att socialtjänsten får hämta uppgifter från hyresvärden och/eller andra avdelningar i kommunen. Så här kan det se ut.
Exempel samtycke
Samtycke
Jag godkänner (samtycker till) att socialtjänsten får hämta uppgifter från hyresvärden och/eller andra avdelningar i kommunen. Samtycket gäller bara uppgifter som socialtjänsten behöver för att kunna hjälpa mig att behålla mitt hyreskontrakt.
Jag kan när som helst återkalla samtycket.
Jag samtycker till att socialtjänsten får hämta in uppgifter från:
____________________________
Hyresvärd
____________________________
Kommun/Avdelning
____________________________
Datum
____________________________
Personnummer
____________________________
Namn/Underskrift
____________________________
Namnförtydligande
Vad gör vi?
Vi arbetar förebyggande för att minska antalet vräkningar. Det gör vi till exempel genom att samverka med socialtjänsten och hyresvärdar. Vi delar också med oss av vår kunskap på olika sätt. Ibland måste vi ändå genomföra vräkningar – det är en del av vårt uppdrag.