Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att kunna anpassa våra webbplatser på bästa sätt för dig.

Vad är en kaka?

En kaka är en liten textfil som lagras på din dator när du besöker våra webbplatser.

Förstapartskakor och tredjepartskakor

  1. Förstapartskakor sätts av den webbplats som du är inne på. Endast den webbplatsen kan läsa dessa kakor.
  2. Om webbplatsen använder externa tjänster kan dessa ha egna kakor. Sådana kakor kallas tredjepartskakor.

Två sorters kakor

Det finns två sorters kakor. De fungerar på följande sätt:

  • En permanent kaka sparar en fil som ligger kvar på din dator. Filen används till exempel för att du lättare ska kunna använda våra webbplatser utifrån dina önskemål och intressen.
  • Den andra sorten kallas sessionskaka. Under tiden du är inne på en webbsida lagras den temporärt i din dators minne. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare. Ingen personlig information om dig sparas.

Vi använder båda typerna av kakor. När du besöker våra webbplatser skickas en sessionskaka mellan din dator och vår webbserver, bland annat för att underlätta navigering. Kakan försvinner när du avslutat ditt besök.

Du kan läsa mer om kakor och lagen om elektronisk kommunikation på Post- och telestyrelsens webbplats.

Information om kakor

Kakorna gör olika saker

Nödvändiga kakor

Nödvändiga kakor går inte att stänga av eftersom vår webbplats inte fungerar utan dessa. Nödvändiga kakor hjälper till så att våra tjänster är säkra och fungerar som de ska, till exempel säker inloggning.

Funktionella kakor

För att din upplevelse ska bli så bra som möjligt har vi funktionella kakor som sparar dina val i vissa tjänster.

Kakor för statistik

Vi använder statistikverktyget Vizzit för att få en bild av hur du och andra använder webbplatsen. Kakor för statistik hjälper oss att förstå hur besökaren interagerar med webbplatsen genom att anonymt samla in och rapportera information.

Den data som samlas in i Vizzit är anonymiserad så att vi aldrig ska kunna identifiera en enskild individ. Vi delar heller aldrig med oss av denna data till tredje part. Alla tjänster som används för datainsamling driftas inom Sveriges gränser och är dedikerade till Kronofogden.

Filmer

Du måste godkänna kakor för statistik för att kunna se filmer på webbplatsen.

Tredjepartskakor

Det finns kakor som sätts av tredjepart när du använder deras tjänster på kronofogden.se. Vi använder till exempel Vimeos streamingtjänst för du ska kunna se våra filmer på kronofogden.se. Dessa kakor är bortom vår kontroll.

Hantera kakor

Du kan när som helst gå tillbaka och ändra dina kakinställningar för kronofogden.se.

Hantera tredjepartskakor

Vill du inte spara tredjepartskakor kan du hantera eller blockera kakor genom din webbläsare. De flesta webbläsare går att konfigurera så att du helt kan blockera användningen av kakor. Du kan också välja att ställa in din webbläsare så att du aktivt får acceptera varje gång en webbplats skickar en ny kaka till din dator. Hur du gör de här inställningarna skiljer sig mellan olika webbläsare.

Läs mer på Post och telestyrelsens webbplats:

Information om kakor

Rätten att klaga

Är det något du tycker saknas i hanteringen av dina kakor på kronofogden.se har du rätten att klaga. Klaga gör du hos Post- och telestyrelsen som är tillsynsmyndighet för hanteringen av kakor.

Information om kakor

Kakor och e-tjänster

Du som vill använda våra e-tjänster måste tillåta kakor i webbläsaren, annars kan du inte logga in.