Här listar vi riskfaktorer, som ökar risken, och skyddsfaktorer som istället minskar risken för överskuldsättning.
Riskfaktorer
Det finns olika faktorer som ökar risken för överskuldsättning. Det kan handla om livssituationer och beteenden. När en eller flera av dessa riskfaktorer sammanfaller ökar risken för överskuldsättning, även för personer som tidigare inte har haft ekonomiska problem. Du kan stötta på olika sätt beroende på vilka riskfaktorerna är.
Arbetslöshet
Att förlora jobbet innebär ofta en drastisk ekonomisk förändring. Ju längre tid en person är arbetslös, desto större blir risken för betalningsproblem.
Skilsmässa och separation
Att separera innebär ofta en stor ekonomisk förändring där personen nu själv får stå för utgifter som hushållet tidigare delat på. Det kan också innebära en livskris, vilket i sin tur kan påverka förmågan att planera och kontrollera sin ekonomi.
Sjukdom och psykisk ohälsa
Sjukdom som leder till sjukskrivning har ofta stor negativ inverkan på ekonomin eftersom inkomsten minskar. Sjukdom och psykisk ohälsa kan försvåra förmågan att planera och agera. Att leva i en ekonomiskt pressad situation kan i sin tur leda till både fysisk och psykisk ohälsa.
Partner blir sjuk eller dör
När en persons partner drabbas av svår sjukdom eller avlider innebär det ofta både en stark känslomässig påfrestning och en försämrad ekonomi. I den här situationen kan det vara svårt att ha kontroll över ekonomin.
Spelproblem
I en enkät bland drygt 1 600 personer med skulder hos Kronofogden, uppgav 4 procent att spel om pengar var en direkt orsak till deras ekonomiska svårigheter. Tre av fyra uppgav även att de skämdes över att prata om sin ekonomi med andra.
Spelproblem drabbar inte bara den som spelar utan även anhöriga och samhället. Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär 3–4 procent av Sveriges befolkning 16–84 år någon grad av spelproblem.
Det finns ett mycket starkt samband mellan spelproblem och skuldsättning. Skuldsättning till följd av spel kan även ligga bakom annan skuldsättning, till exempel krediter och obetalda hyror.
Handla på kredit
Allt fler konsumenter väljer att handla online. Många konsumenter väljer då att betala med faktura eller konto- och kortkrediter. Det innebär att fler handlar på kredit än tidigare. Följden är att fler personer riskerar att få betalningsproblem.
Ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld betyder att någon annan tagit makt över personens ekonomi på ett eller annat sätt. Till exempel genom att tvinga personen att ta lån eller gömma undan gemensamma pengar. För den som är utsatt kan det leda till långvarig skuldsättning. Många som söker stöd för våld i nära relation har också blivit utsatta för ekonomiskt våld. Här kan du läsa mer om hur du kan stötta en person som är utsatt:
Skyddsfaktorer
Du kan hjälpa till att förebygga och motverka överskuldsättning genom att stärka det som skyddar personen från att skuldsätta sig.
Arbete och inkomst
En regelbunden inkomst ger förutsättningar för en trygg ekonomi, men ett arbete är inte en självklarhet för alla. För den som saknar en regelbunden inkomst är det extra viktigt att anpassa sina utgifter.
Kunskap om ekonomi
Dagens samhälle kräver stor kunskap om ekonomi- och konsumentfrågor. Att välja försäkringar, telefonabonnemang och elleverantör samt att förstå vad det innebär att skjuta upp en betalning är exempel på viktiga val som vi som individer måste göra. Med rätt kunskap kan vi enklare göra medvetna val och kloka prioriteringar.
Buffert
Ett bra skydd mot överskuldsättning kan vara att spara till en buffert. Det behöver inte vara stora summor, det handlar framför allt om att få in vanan att spara regelbundet, till exempel månadsvis. En buffert kan vara en viktig livlina när något oförutsett händer.
Hälsa
Det är vanligt att ekonomiska problem påverkar hälsan. På samma sätt kan hälsan påverka ekonomin. Ibland är det svårt att veta vad som är den utlösande faktorn. Sjukvården kan behandla en persons fysiska och psykiska ohälsa, men om orsaken egentligen är den ekonomiska situationen kan det leda till att personen inte blir frisk. Därför är det viktigt att prata om både hälsa och ekonomi.
Sociala nätverk
Familj, vänner, en förening eller arbetskamrater är olika exempel på sociala nätverk. Nätverk som kan lindra känslan av ensamhet och utanförskap och även bidra med kunskap och råd. Det är viktigt att inte dra sig undan vid ekonomiska bekymmer, även om det känns jobbigt att prata. Samtal kan ge en positiv vändning.
Inställning till pengar
Det är aldrig för sent att ändra vanor eller förhållningssätt för att ta första steget mot en balans i hushållets inkomster och utgifter. När vi har kontroll är det lättare att ställa om ekonomin om något oförutsett händer. Att konsumera för mer pengar än vi har är inte hållbart i längden.
Du kan hjälpa personen du möter att identifiera vilka skyddsfaktorer som är viktiga att fokusera på i just hens fall. Kanske finns det flera? Ni kan tillsammans diskutera hur det går att stärka skyddsfaktorerna och hur det kan leda till ett första steg mot en starkare ekonomi.