”Att arbeta med it-system är lite som att sy"

Du arbetar metodiskt. En sak i taget – som du testar och justerar. Att sy kläder och att jobba på Kronofogdens It-avdelning har mer gemensamt än du kan tro. I alla fall om du frågar Karolina, testledare och scrum master.

Karolina, testledare på it-avdelningen.

För Karolina har det alltid varit självklart att arbeta med människor, frågan har bara varit i vilken form. Efter några år som beteendevetare och konsultchef på ett bemanningsföretag var det dags för en nystart. Hon började arbeta på en myndighet och det dröjde inte länge innan vägarna ledde in mot it och ett arbete med krav, test och support.

– Det var lite märkligt. Hade jag lämnat människorna nu och blivit it? Samtidigt vet jag att jag har lätt för teknik. På mina tidigare arbetsplatser har jag varit kontorets interna it-support. Jag fattar språket och vill lösa problemet. Jag började inse att jag är gjord för det här, jag förstod det bara inte från början.

Inte med, utan tillsammans

Karolinas karriär tog en ny vändning. I stället för att arbeta med människor började hon arbeta tillsammans med människor.

– Tidigare har jag jobbat väldigt självständigt. Inom it är alla beroende av varandra för att kunna åstadkomma något. Tillsammans hittar vi lösningar som i slutändan även hjälper andra. På så sätt jobbar jag fortfarande med att hjälpa människor.

Rätt knapp på rätt plats

Karolina kommer närmast från ett par år inom det privata, men det känns rätt att vara tillbaka på en myndighet.

– Jag har verkligen saknat samhällsnyttan och att bidra med ett större värde. Systemen vi arbetar med gör nytta både för användaren och medborgaren.

Som testledare har Karolina en övergripande roll. Det är hon som har koll på vad som ska göras i systemet, att det görs på rätt sätt och i rätt tid. Tillsammans med leveransledare, utvecklare och testare jobbar hon nu med två system. Ett som används i arbetet med konkurstillsynen och ett som används vid försäljning av lösöre.

– I försäljningssystemet lägger handläggaren upp information om vad som ska auktioneras ut, till vilket värde och så vidare. Sedan sköts auktionen antingen online eller som en klassisk slagauktion.

Charmen sitter i problemet

Att få systemen att fungera bra för användaren är inte alltid helt lätt. Men det är också det som är charmen med arbetet, menar Karolina:

– Jag är en kreativ person som älskar att lösa problem. Jag gillar att sy och det är samma sak där. Du arbetar metodiskt. En sak i taget som du testar och justerar. Då och då får jag fråga mig hur tusan jag ska få till den där lilla detaljen. Men jag ger mig inte förrän plagget sitter perfekt eller systemet fungerar som det ska.

Kort om Karolina

Titel: testledare och scrum master

Avdelning: It-avdelningen

Bakgrund: kandidatexamen i psykologi, Mittuniversitetet. Har tidigare bland annat arbetat som konsultchef på ett bemanningsföretag, med it på Arbetsförmedlingen och som it-konsult.