”När jag får tårar att bli skratt har jag lyckats bra”

En hel del tårar, men än mer glädje. Så beskriver Joel sitt jobb som handläggare. Hos Kronofogden får han nytta av sitt samhällsintresse och sin vilja att hjälpa, oavsett vem som frågar.

Joel, handläggare på verkställigheten.

Det går sällan en kväll utan att Joel tittar på Rapport i SVT 1 både klockan 18.00 och 19.30. Hans sambo har ibland svårt att dela det inbitna intresset, men för Joel är det enkelt.

– Jag har alltid varit intresserad av lag och rätt – att följa med i samhällsdebatten är ett måste för mig. Att läsa juridik låg därför nära till hands och redan under studietiden hade jag siktet inställt på ett jobb inom offentlig sektor.

Inte som på tv

När han tittar tillbaka på den första tiden på Kronofogden kan han konstatera att jobbet inte riktigt är som han hade föreställt sig.

– Jag är placerad i Sundsvall, men arbetar nästan uteslutande mot medborgare i Stockholm. Det innebär att jag sköter all kontakt via telefon och mejl. Visst har jag kollegor som är ute på fältet, men det är inte som i den brittiska tv-serien Can't pay? We’ll take it away! säger Joel och skrattar.

Hjälpa två sidor

En sak som blivit tydlig för Joel är att hans arbete väcker känslor. Hamnar han intill en ny bekant på en middag får han ofta frågor.

– Det är roligt! Jag får då och då berätta att vi inte är en myndighet som ”tar pengar”. Vårt uppdrag är att hjälpa den som har en skuld att betala tillbaka den, samtidigt som vi hjälper den som ligger ute med pengar att få tillbaka dem. Det är två sidor och båda är lika viktiga.

Livsöden och varma hjärtan

Som handläggare möter han medborgare i olika åldrar och med olika bakgrunder.

– Nyligen pratade jag med en kvinna som haft löneutmätning i många år. Hon var ledsen när hon ringde, men när jag berättade att om hon fortsätter att betala av i samma takt och inte får nya skulder så kommer hon vara skuldfri om drygt två år. I sammanhanget var det en kort tid och hon blev så glad. Det gjorde även mig varm i hjärtat.

Kort om Joel

Titel: handläggare

Avdelning: Verkställighetsavdelningen

Bakgrund: fil.kand i juridik från förvaltningsjuridiska programmet, Mittuniversitetet. Har tidigare arbetat som säljare.