Under insatsen kontrollerades över 20 000 personer och 15 000 fordon i tio länder i främst Östersjöområdet. Insatsen EMPACT Trident är inriktad mot organiserade stöldbrott, smuggling och organiserad brottslighet.
– Insatsen visar att den gränsöverskridande brottsligheten i Östersjöområdet är omfattande. Genom informationsutbyte och operativ samverkan har vi kunnat avbryta organiserad stöldbrottslighet, narkotikasmuggling, illegala avfallstransporter samt framför allt flera fall av misstänkt penningtvätt där vi tagit stora summor i beslag, säger Mikael Eliasson vid Polismyndigheten, insatsledare för EMPACT Trident.
Många gripna och stora beslag
I insatsen har personer gripits och omfattande beslag har gjorts.
- 57 personer har gripits för brott, varav 22 i Sverige. Ett 100-tal brottsanmälningar har upprättats för grova stölder, häleri, miljöbrott, penningtvätt och grova narkotikabrott. Närmare 300 böter har utfärdats för olika mindre brott.
- Flera kilo narkotika har beslagtagits vilket lett till gripanden.
- Beslag har gjorts till ett värde av närmare fem miljoner kronor och gods har utmätts av Kronofogden till ett värde av sex miljoner kronor.
- 13 fordon med miljöfarligt avfall har stoppats vid gränsen efter misstankar om otillåten avfallstransport.
- Ett 60-tal personer har avvisats eller nekats inresa enligt utlänningslagstiftningen.
– När vi arbetar tillsammans, både de svenska myndigheterna och med våra kollegor i Europa, kan vi på allvar störa och motverka den gränsöverskridande kriminaliteten. Genom att gå på de kriminellas tillgångar kan vi förhindra att de investeras i nya brott, och göra det svårare för de kriminella att tjäna pengar på sin verksamhet. Vi lär också mycket av varandra, för att bli ännu effektivare i framtiden, säger Katarina Erman, insatsledare på Kronofogden.
De länder som deltog i EMPACT Trident var Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Norge och Island. Ett 20-tal myndigheter i de olika länderna deltog, även Europol fanns på plats. Deltagande svenska myndigheter var Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Transportstyrelsen och länsstyrelserna.
Inom ramen för insatsen genomfördes även åtgärder mot syntetiska droger (EMPACT Observer), införsel av krockskadade bilar och kontroller av EU:s cabotageregler, där Transsportstyrelsen utfärdade cirka en miljon kronor i sanktionsavgifter gentemot åkeriföretag.
– Insatsen visar att många reser till Östersjöområdet för att begå brott eller för att föra ut stöldgods. Genom de underrättelser vi har fått av insatsen kan arbetade vidare med att förebygga delar av denna brottslighet, säger Stefan Thorsell från Tullverket, insatsledare för EMPACT Observer.
EMPACT – Europeisk samverkan mot organiserad brottslighet
European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT) riktas mot de viktigaste hoten från organiserad och grov internationell brottslighet som påverkar EU. EMPACT stärker underrättelsebilden samt strategisk och operativ samverkan mellan nationella myndigheter, EU:s institutioner och organ samt internationella partners. EMPACT löper i fyraårscykler med fokus på EU:s gemensamma brottsprioriteringar. Organiserade stöldbrott och syntetiska droger är två av prioriteringarna för cykeln 2022-2025.