Här får du fem tips som kan hjälpa dig att komma vidare när du står inför en tuff ekonomisk situation.
Fem tips
1. Var aktiv
Kontakta den du är skyldig pengar. Kanske kan ni komma överens om att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning.
2. Öppna posten
Har du fått ett brev med ett krav om att betala eller göra något? Öppna, läs och skicka tillbaka mottagningsbeviset (delgivningskvittot). Det innebär inte att du har godkänner kravet, utan bara att du tagit emot brevet. Har du en digital brevlåda får du breven från oss dit. Glöm inte att kolla den. Du kan enkelt svara att du tagit emot kravet digitalt, via Mina sidor. Du kan också kontakta oss.
3. Planera framåt
Gör en enkel budget. Vet du hur din ekonomiska situation ser ut kan du planera bättre för framtiden. Kanske finns det billigare alternativ för dina fasta kostnader eller abonnemang, och prenumerationer som du kan klara dig utan.
4. Ta hjälp av andra
Det är många som drar sig för att berätta om sina ekonomiska problem, men det är viktigt att våga prata om pengar. Ta hjälp av människor i din omgivning – kompisar, familjen eller någon bekant. Det finns även många olika aktörer i samhället som kan ge dig stöd.
5. Kontakta oss
På Mina sidor kan du se vilka ärenden du har hos oss. Är det något du undrar över, är du välkommen att höra av dig för information och vägledning. Du kan vara anonym om du vill. Vi har en opartisk roll. Vårt uppdrag är att stödja både dig som ska betala och den som vill ha betalt.
Mer hjälp finns att få
Kommunens budget- och skuldrådgivare kan ge dig råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder. Tjänsten är kostnadsfri och rådgivarna har tystnadsplikt. Du hittar kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivningen i din kommun via Konsumentverkets vägledning.