Stöd i samhället för dig som behöver hjälp med ekonomin

Du som är orolig över din ekonomi kan ta hjälp av andra. Det finns många olika aktörer i samhället där du kan få stöd. Du är inte ensam. Det viktigaste är att du tar tag i din situation och inte gömmer undan problemet. Här listar vi flera olika aktörer som kan stödja dig i olika situationer. Ta ett steg i taget.

Du behöver hjälp att få ordning på din ekonomi

Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. De kan ge råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder. De kan även hjälpa dig att ta kontakt med dem du är skyldig pengar och du kan få hjälp med en avbetalningsplan.

Du som funderar på att ansöka om skuldsanering, ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare i din kommun innan du ansöker. Du hittar kontaktuppgifter via Konsumentverkets vägledning.

Kommunal budget- och skuldrådgivning

Är din situation akut och du inte har några pengar eller tillgångar alls, kan du söka ekonomiskt bistånd hos din kommun. Socialstyrelsen har allmän information om ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd – för privatpersoner

Konsumenternas kan hjälpa dig genom att ge dig kostnadsfri fakta och vägledning i ekonomiska frågor. De har tips och råd beroende på var du befinner dig i livet, till exempel om du är ny i Sverige, just har flyttat hemifrån eller är på väg att separera.

Oberoende fakta och vägledning

På Konsumentverkets webbplats kan du få koll på din ekonomi genom att använda myndighetens budgetkalkyl. Du kan även bland annat läsa om hur du anmäler företag som bryter mot konsumenträttsliga lagar.

Konsumentverket

Budgetkalkylen

Du behöver information om dina rättigheter som konsument

Konsumentverkets vägledning är en upplysningstjänst för konsumentrelaterade frågor – inför, under och efter ett köp. Vägledningen sker via telefon eller chatt.

Konsumentverkets vägledning

Många kommuner erbjuder konsumentvägledning dit du kan vända dig för information och stöd.

Kommunal konsumentvägledning (KVL)

Du vill veta om du har en betalningsanmärkning

Vill du veta om du har en betalningsanmärkning ska du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag. Det är inte Kronofogden som sätter betalningsanmärkningar. På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om betalningsanmärkningar och hitta en lista över alla kreditupplysningsföretag.

Du mår dåligt och behöver prata med någon

Jourhavande kompis är en stödchatt för dig upp till 25 år. Du är anonym och de som svarar i chatten är också det. 

Röda korset: Jourhavande kompis

Jourhavande medmänniska finns till för dig som behöver någon att prata med. Någon som lyssnar under den tid på dygnet när många sover. Samtalet är helt anonymt.

Jourhavande Medmänniska

Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er. Du behöver inte vara troende eller medlem i Svenska kyrkan.

Jourhavande präst

Bris erbjuder stöd och råd till vuxna som har frågor om barn och unga upp till 18 år.

Bris: Här kan du som är ung få stöd och hjälp

Vi på Kronofogden har tagit fram material som rör barns oro för familjens ekonomi. Materialet innehåller bland annat filmer som visar att även jobbiga saker kan bli okej. Här hittar du material som kan vara till hjälp när du pratar med barn.

Orolig för familjens pengar

Du behöver tips på vilka stöd, bidrag och ersättningar du kan ha rätt till

Beroende på vilken situation du befinner dig i kan du vända dig till olika aktörer för att ansöka om bidrag eller få anstånd med betalningar:

Många är försäkrade hos Afa genom sitt jobb. Afas försäkringar kan ge dig ersättning vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

Alla ska ha en trygg vardag

Om du har blivit arbetslös kan du få stöd att planera för framtiden hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen

Hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN) kan du ansöka om bidrag och lån till studier, körkort och hemutrustning. Du som redan har lån kan ansöka om att ändra dina återbetalningar om din ekonomiska situation förändras.

Centrala studiestödsnämnden

Hos Sveriges a-kassor kan du hitta din a-kassa och se hur mycket du kan få i ersättning om du blir arbetslös. Du får också veta hur du ska gå tillväga för att bli medlem i a-kassan, vad det kostar och vilka krav som finns för att få ersättning.

A-kassor

Du kan ha rätt till ersättning genom Försäkringskassan. Kassakollen kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du kan få om du blir sjuk, får barn eller blir beviljad bostadsbidrag. De har även en tjänst för bostadstillägg.

Försäkringskassan

Att hålla koll på sina pensioner kan vara svårt. På minPension.se kan du få en samlad bild över vad du kan få i pension. Du kan även göra pensionsprognoser.

Här får du enkelt koll på dina pensioner

Hos Pensionsmyndigheten kan du som pensionär se om du har rätt till bostadstillägg och göra en preliminär beräkning av ersättningen.

Pensionsmyndigheten

Du har blivit utsatt för brott och behöver hjälp

Kontakta polisen och gör en polisanmälan om du har fått en bluffaktura, blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller annat brott.

Polisen

Brottsoffermyndigheten kan hjälpa dig med information om hur du polisanmäler ett brott, hur en rättegång går till och vilka möjligheter du har att få ekonomisk ersättning. Du får också veta var du kan få stöd, hjälp och skydd.

Välkommen till Brottsoffermyndigheten

Är du eller någon du känner utsatt för ekonomiskt våld? Ekonomiskt våld handlar om maktutövning och kontroll. Exempel på ekonomiskt våld kan vara att din partner tagit kontroll över ditt bankkort eller bank-ID, skuldsätter dig genom lån eller köper saker i ditt namn mot din vilja. Här kan du ta del av mer information om ekonomiskt våld och hur du kan agera.

Råd till dig som är utsatt för ekonomiskt våld

Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för våld, och som behöver stöd och råd. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

Stödlinjen för män riktar sig till dig som är över 18 år och som utsatts för hot och våld i en nära relation. Den är öppen alla dagar 07.00–21.00. Samtalet är kostnadsfritt och du är anonym. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Du spelar för mycket och det påverkar din ekonomi

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Stödlinjen, första hjälpen vid spelproblem, finns för dig som vill ha råd och stöd. Det kostar ingenting att kontakta dem och du kan vara anonym.

Första hjälpen vid spelproblem

För dig som har tappat kontrollen över ditt spelande, eller av något annat skäl vill undvika spel, finns en bra tjänst hos Spelinspektionen. På spelpaus.se kan du blockera dig från alla spel om pengar som kräver registrering. Tjänsten omfattar alla spelbolag som har licens i Sverige.

Stäng av dig från spel

Är du hjälpsökande eller anhörig till någon som har problem med överdrivet spelande? Hos Spelberoendes riksförbund finns mycket information och du kan delta på digitala självhjälpsmöten.

Spelberoendes Riksförbund

Du är osäker på om dina uppgifter om skatt och folkbokföring stämmer

Hos Skatteverket kan du bland annat kontrollera att du betalar rätt skatt och att du är folkbokförd på rätt adress. Du kan även spärra obehörig adressändring. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.

Skatteverket

Du vill undvika att få fordonsrelaterade skulder

När du köper ett fordon är det viktigt att du försäkrar fordonet. Gör du inte det tar Trafikförsäkringsföreningen ut en trafikförsäkringsavgift. Avgiften är mycket högre än en vanlig försäkringspremie och tas ut för varje dag som fordonet är oförsäkrat. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats kan du se vad det kostar att inte försäkra ditt fordon:

Avgift för oförsäkrade fordon

Du hittar en lista på alla trafikförsäkringsföretag i Sverige på Trafikförsäkringsföreningens webbplats:

Medlemsbolag

Du är också skyldig att betala fordonsskatt för ditt fordon. Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den så att du slipper betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Det kan vara speciellt viktigt att komma ihåg om du är dödsbodelägare. Du hittar information på Transportstyrelsens webbplats:

Fordonsskatt

Du behöver veta vilka rättigheter och skyldigheter du har i Sverige

Webbplatsen Om Sverige erbjuder samhällsorientering till dig som vill veta mer om Sverige och det svenska samhället. Informationen finns tillgänglig på flera olika språk.

Om Sverige

Du behöver hjälp med råd och tips om att starta eller avveckla företag

Du som funderar på att starta ett företag, vill utveckla eller avveckla ditt företag hittar samlad information från myndigheter på verksamt.se.

Vad vill du göra?