Råd till dig som ska flytta hemifrån

Äntligen ett eget boende. Du kan själv bestämma vad det blir till middag, vilken soffa du ska ha och vilka tider du kommer hem. Men det är mycket du behöver ha koll på för att inte få problem.

Det är på många sätt härligt att bli vuxen, men med friheten kommer också ansvar. Det blir enklare om du är förberedd på vad du behöver känna till för att inte få ekonomiska bekymmer.

När du flyttar till eget boende

En egen lägenhet, ett rum i kollektiv eller ett studentboende – oavsett vad du flyttar till är det viktigt att ha koll på vad du måste ordna med:

  1. Skaffa en hemförsäkring och se över om du behöver fler försäkringar.
  2. Gör en flyttanmälan så att du blir skriven på din nya adress.
  3. Betala hyran i tid. Hyran ska alltid betalas i förskott.

Koll på ekonomin

När du flyttar hemifrån är det inte bara hyra och hemförsäkring som du ska betala. Elen ingår oftast inte i hyran, utan kommer på en separat räkning. Räkna även med att du behöver betala allt från mat, toapapper och soppåsar till mobilabonnemang och diskmedel. På webbplatsen hittar du fler tips om hur du får koll på din ekonomi:

Gör en budget och ta kontroll över din ekonomi

Betala hyran i tid

Det är extra viktigt att du betalar hyran i tid. Hyran ska betalas i förskott senast den sista vardagen i månaden innan. Det kan vara smart att betala hyran och andra räkningar med autogiro (pengarna dras då automatiskt från ditt konto i tid), så slipper du riskera att bli sen. Betalar du hyran för sent finns en risk att du kan bli av med ditt hyreskontrakt. Då kan du bli vräkt (avhyst). Det betyder att du tvingas flytta från din lägenhet. En obetald skuld kan även innebära att du riskerar att få en betalningsanmärkning. Då kan det bli svårt att få ett nytt hyreskontrakt.

Läs mer på vår webbplats om hur du kan hålla dig skuldfri på sidan:

Undvik nya skulder

Egen bil

En stor andel av de skulder unga har hos oss handlar om trafikförsäkringsavgifter. Det är viktigt att känna till att alla motorfordon måste ha en trafikförsäkring. Du tecknar försäkringen hos ett försäkringsbolag samma dag som du blir ägare av bilen. Det gäller även om du inte använder den. Saknar du trafikförsäkring så behöver du i stället betala en avgift för varje dag bilen är oförsäkrad till Trafikförsäkringsföreningen. Det blir mycket dyrare än att betala försäkringspremien, så se till att du gör rätt från början.

Du kan läsa mer på Trafikförsäkringsföreningens webbplats:

Avgift för oförsäkrade fordon

Skuldpodden

Lyssna på poddavsnittet om Marcus och Sofia, två personer med den gemensamma erfarenheten av att i ung ålder bli svårt skuldsatt. Du hittar på podden på Acasts webbplats:

Livet är nu! När unga vuxna skuldsätter sig

Vill du lyssna på flera poddar så hittar du dem på vår webbplats:

Skuldpodden