Våga prata om skulder

Tycker du att det är jobbigt eller svårt att prata med andra om att du har skulder? Du är inte ensam. Att våga berätta om sina ekonomiska problem är ofta det första steget mot att bli skuldfri.

Livshändelser kan påverka din ekonomi

Om du får problem med din ekonomi beror det oftast på flera olika saker. Lever du med små ekonomiska marginaler är risken till exempel större att du drabbas hårt av livshändelser som arbetslöshet, sjukdom, missbruk, skilsmässa och dödsfall. Du reagerar kanske genom att ta nya lån, dra dig undan eller genom att inte göra något. Då kan dina problem förvärras.

Agera och sök hjälp

Det finns saker du kan göra för att påverka din situation. Börja med att se över din ekonomiska situation och om du klarar av en större förändring i ditt liv. Om du känner dig orolig för din ekonomi, är det viktigt att du söker hjälp.

Agera så fort som möjligt genom att söka kunskap och be om råd och stöd. Då ökar chansen att dina ekonomiska problem blir kortvariga.

Berätta för någon

Du upplever kanske känslor av ångest, skuld och skam. Du drar dig kanske undan, isolerar dig och blir passiv i ett läge när du behöver agera så fort som möjligt. I så fall är du inte ensam. Det är vanligt att personer med ekonomiska problem undviker att berätta för andra att de har skulder.

Om du berättar för någon annan att du har skulder känner du dig ofta lättad efteråt. Att våga berätta kan vara avgörande. Det kan ge dig den kraft och motivation du behöver för att göra det som är nödvändigt för att bli skuldfri.

Prata först med den du är skyldig pengar

Det är bra att först prata med den som du är skyldig pengar. Då minskar risken för negativa konsekvenser som en betalningsanmärkning eller att kostnaderna för lånet ökar mer än nödvändigt.

Beskriv din situation. Be att få betala senare eller få en avbetalningsplan.

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför samtalet.

Kontakta den du är skyldig pengar

Prata med vår kundservice

Vi kan ge tips och information du kan ha nytta av, till exempel om Mina sidor och verktyget Skuldprognosen – där du kan se hur dina skulder utvecklas och när du kan vara skuldfri.

Prata med någon i din närhet

Du kanske har en vän, anhörig eller någon annan i din bekantskapskrets som du har förtroende för och kan prata med. Du kan lägga upp samtalet så här:

  1. Be att få prata med personen.
  2. Välj ett tillfälle där ni kan samtala i lugn och ro.
  3. Om du vill att personen bara ska lyssna, säg det.

Prata med någon som är van att lyssna

Det kan också kännas bra att prata med någon som är van vid att träffa människor med ekonomiska problem. Det kan till exempel vara en

  • budget- och skuldrådgivare i kommunen
  • präst eller diakon inom Svenska kyrkan
  • medmänniska i en ideell verksamhet.

Skuldpodden

Lyssna på vår skuldpodd. Andra som är eller har varit i liknande situationer som du berättar.

Skuldpodden

Relaterad information

Konsumentverkets vägledning:

Kommunal budget- och skuldrådgivning

Svenska kyrkan:

Samtalsstöd

Jourhavande medmänniska:

Chatta med oss

Svenska Röda korset, Ungdomsförbundet:

Jourhavande kompis

Läs mer om annat stöd på vår webbplats:

Stöd i samhället för dig som behöver hjälp med ekonomin