Svar på barns frågor

Här svarar vi på frågor och funderingar som du och andra barn kan ha om skulder.

Jag är en tjej som är 9 år. Jag brukar hämta posten och har sett att mamma och pappa får en massa brev som det står Kronofogden på. Och nu vill de inte att jag hämtar posten mer. Vad står det i breven?

Vi skickar ut brev när det finns viktiga saker som vi vill att din mamma eller pappa ska veta. Brevet kan också handla om att dina föräldrar behöver göra något, till exempel svara på ett brev.

Berätta för dina föräldrar att du har sett breven. Fråga vad det står i dem. Vi vet att många barn tycker att det är bättre att veta, än att gå och undra. Därför är det bra att du frågar din mamma och pappa.

Min mamma har fått jättemånga brev från Kronofogden som hon aldrig öppnar. För någon dag sedan knackade en man på dörren och frågade om mamma var hemma. Det var hon inte. Han sa att han hade viktig post från er till mamma. Vad händer?

I breven som vi skickar till din mamma står det viktiga saker. Vi behöver veta att din mamma har läst dem. I breven skriver vi att din mamma ska svara oss att hon har fått breven. Vi har knackat på hemma hos dig, eftersom din mamma inte svarar. Det gör vi för att ta reda på om din mamma har fått våra brev.

Hur kan min pappa bli av med sina skulder hos Kronofogden? Var kan han få hjälp?

Din pappa måste betala skulderna för att bli skuldfri. Ett sätt är att din pappa betalar med en del av sin lön varje månad. Då betalar han lite i taget tills hela skulden är betald. För att vi ska veta på vilket sätt din pappa kan betala sina skulder behöver han kontakta oss.

I kommunen finns det något som heter budget- och skuldrådgivare. De ger stöd och råd till alla som bor i kommunen med att planera hur man kan använda sina pengar. Det kostar ingenting. En budget- och skuldrådgivare kan hjälpa din pappa så han får ordning på sin ekonomi.

Tänk på att du som barn aldrig har något ansvar för dina föräldrars skulder.

Jag är en kille på 10 år som vet att mamma är skyldig andra massa pengar. Men hon har inga pengar på banken så hon kan inte betala. Vad händer då?

De som din mamma är skyldig pengar kan lämna skulderna till oss. Då kan vi hjälpa dem att få betalt. Vi tittar i så fall på hur mycket pengar din mamma får i lön varje månad. Vi räknar också ut hur mycket ni i familjen behöver för att leva. Vi gör det för att se hur din mamma kan betala skulderna.

Om vi till exempel bestämmer att en del av din mammas lön ska gå till att betala skulderna, får hon först behålla så mycket av lönen att det räcker till hyra, mat, kläder och en del annat som ni i familjen behöver.

Min pappa säger att ni kommer att ta våra saker. Är det sant? Varför gör ni det? Tar ni min dator också?

Det stämmer att vi kan ta hand om saker som går att sälja för att betala en skuld. Det gör vi om din pappa eller mamma har skulder, men inga pengar att betala skulderna med. Vi försöker alltid välja saker som är minst jobbiga för familjen att vara utan. Pengarna går till att betala skulden. Om du har en ny och jättedyr dator kan vi bli tvungna att sälja den. Om din dator är äldre kan du få behålla den.

Jag är 11 år och vet att mina föräldrar har jättestora skulder, alltså skitstora. Måste vi flytta från vårt hus?

Vi försöker alltid hitta andra sätt att betala en skuld, så att en familj inte behöver flytta. En del av din mammas eller pappas lön kan till exempel gå till att betala skulden. Vi kan också sälja värdefulla saker som ni äger. Men ibland har vi inget annat val än att sälja ett hus eller en lägenhet.

Om du känner dig orolig och vill prata med någon så kan du exempelvis ringa till Bris.

Ring 116 111

Jag är 9 år och vet att min pappa har skulder på över en miljon. Kommer han hamna i fängelse?

Din pappa kommer inte att hamna i fängelse för att han har skulder. Att ha skulder är inte ett brott.

Jag är en tjej på 11 år. Min mamma och pappa har berättat att ni kommer att ta deras lön för att betala tillbaka skulder. Kommer vi inte ha några pengar kvar?

Din mamma och pappa får behålla en del av sina löner så att ni kan betala hyra och räkningar, köpa mat och annat som är nödvändigt för familjen. Ni kommer alltså att ha pengar kvar.

Du kommer säkert att märka att en del av dina föräldrars löner går till att betala skulderna. Ni kan kanske inte göra saker som ni gjorde innan – sådant som kostar pengar – förrän skulderna är betalda.

Vill du ha någon att prata med?

Är du orolig för familjens pengar? Ofta kan det kännas bättre om du pratar med någon. Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris kuratorer för att få stöd och hjälp. Du behöver inte berätta vad du heter, utan kan vara anonym.