Om Krono... Nyheter ...
Pressmeddelande

Kronofogden utmätte bilar vid insats med polisen

Polisen och Kronofogden genomförde en samverkansinsats vid in- och utfarter kring Gottsunda under torsdagskvällen. Flera utmätningar och ett stort antal anmälningar blev resultatet.

Samverkan för att komma åt kriminellas tillgångar och förhindra bidragsfusk är viktiga pusselbitar i arbetet mot organiserad brottslighet. Foto: Kronofogden

Polisen bistod Kronofogden för att möjliggöra utmätningar och för att trygga kronoinspektörernas arbetsmiljö.

– Vi gör de här viktiga insatserna tillsammans för att försvåra och minska vinningen av brott för personer inom den organiserade brottsligheten men också för att motverka lockelsen av en kriminell livsstil, säger regionpolischef Ulf Johansson som deltog vid insatsen.

Kronofogden lyckades säkra tillgångar från individer som har skulder.

– Vi utmätte bland annat tre bilar till ett värde av cirka 75 000 kronor per fordon, en knivsamling och en mängd verktyg, säger Anders Fahlén Sundblad, sektionschef på Kronofogden i Uppsala.

Syftet med gemensamma insatser är inte bara att säkra tillgångar. Under kvällen kunde bland annat ett antal anmälningar om drograttfylla, grov olovlig körning, brott mot ordningslagen, ringa narkotikabrott samt brott mot folkbokföringslagen upprättas.

– För att bekämpa brottlighet, försvaga de kriminella miljöerna och skapa trygghet krävs närvaro och synlighet, säger Ulf Johansson som är mycket nöjd med insatsen och alla inblandades stora engagemang.

Även från Kronofogdens håll hörs positiva tongångar:

– Tillsammans gör vi livet besvärligt för de kriminella. Pengar som troligen skulle ha finansierat nya brott går istället till att betala skadestånd till brottsoffer, skatter, obetalda underhållsstöd och andra skulder som kriminella har, säger Anders Fahlén Sundblad.

Fakta

  • Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen är på uppdrag av regeringen.
  • Fokus ligger på att motverka allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet, och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället.

Relaterad information

Organiserad brottslighet