Råd och vägledning i din ekonomi
Kommunal budget- och skuldrådgivning
Om du har svårt att få din ekonomi att gå ihop kan kommunens budget- och skuldrådgivare hjälpa dig. De kan ge råd och konkreta förslag om hur du kan planera din ekonomi och hantera dina skulder.
Du som funderar på att ansöka om skuldsanering, ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare innan du ansöker.
Konsumenternas
Konsumenternas kan ge dig kostnadsfri fakta och vägledning i bank-, försäkrings- och pensionsfrågor. De har tips och råd beroende på var du befinner dig i livet.
Konsumentverket
På Konsumentverkets webbplats kan du bland annat läsa om hur du anmäler företag som bryter mot konsumenträttsliga lagar och du kan få koll på din ekonomi genom att använda myndighetens budgetkalkyl.
Rättigheter som konsument
Hallå konsument
Upplysningstjänst för konsumentrelaterade frågor – inför, under och efter ett köp. Vägledningen sker via telefon, vägledning eller chatt.
Kommunal konsumentvägledning
Många kommuner erbjuder konsumentvägledning, dit du kan vända dig för information och stöd.
Har du eller någon du känner spelproblem?
Stödlinjen – Första hjälpen vid spelproblem
Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Stödlinjen finns för dig som vill ha råd och stöd. Det kostar ingenting att kontakta den och du kan vara anonym.
Spelpaus
För dig som har tappat kontrollen över ditt spelande, eller av något annat skäl vill undvika spel, finns ett bra verktyg hos Spelinspektionen. Hos dem kan du även blockera dig från alla spel om pengar som kräver registrering och har licens i Sverige.
Spelberoendes riksförbund
Är du hjälpsökande eller anhörig till någon som har problem med överdrivet spelande? Hos Spelberoendes riksförbund finns mycket information och möjlighet till digitala självhjälpsmöten.
Har du blivit utsatt för brott?
Polisen
Om du har fått en bluffaktura, blivit utsatt för ett bedrägeriförsök eller brott ska du kontakta polisen och göra en polisanmälan.
Brottsoffermyndigheten
Om du har blivit utsatt för brott kan Brottsoffermyndigheten hjälpa dig med information om hur du polisanmäler, hur en rättegång går till och vilka möjligheter du har att få ekonomisk ersättning. Du får också veta var du kan få stöd, hjälp och skydd.
Kvinnofridslinjen stöttar alla våldsutsatta
Ekonomiskt våld handlar om maktutövning och kontroll. Det kan exempelvis innebära att du inte tillåts ha eget bankkonto eller bankkort, eller att din partner skuldsätter dig genom lån eller köper saker i ditt namn mot din vilja.
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för våld, och som behöver stöd och råd. Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.
Sveriges Domstolar
Sveriges Domstolar har information om hur mål och ärenden om exempelvis skadestånd, skilsmässa och skulder går till. Rättshjälp och rådgivning finns för dig som inte kan få rättslig hjälp på annat sätt.
Behöver du någon att prata med?
Jourhavande präst
Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Jourhavande präst lyssnar, och det som sägs stannar mellan er.
Svenska kyrkan: Jourhavande präst
Jourhavande medmänniska
Jourhavande medmänniska finns till för dig som behöver någon att tala med. Någon som lyssnar under den tid på dygnet när många sover. Samtalet är helt anonymt.
Bris för vuxna
Bris erbjuder stöd och råd till vuxna som har frågor om barn och unga upp till 18 år.
Myndigheter
Integritetsskyddsmyndigheten (IMY)
Vill du veta om du har en betalningsanmärkning ska du ta kontakt med ett kreditupplysningsföretag. På Integritetsskyddsmyndighetens webbplats kan du läsa om betalningsanmärkningar och hitta en lista över alla kreditupplysningsföretag.
Du kan lämna klagomål om du tycker att ett inkassobolag har gjort fel och inte följt god inkassosed.
Skatteverket
Hos Skatteverket kan du bland annat kontrollera att du betalar rätt skatt och att du är folkbokförd på rätt adress. Du kan även spärra obehörig adressändring. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning.
Transportstyrelsen
Tranportstyrelsen registrerar bara svenska adresser. Med ett fåtal undantag skickar de inte brev utomlands. Om du har en utländsk adress bör du kontakta Transportstyrelsen för att se vilka alternativ som finns för att säkerställa att du får deras post.
Om du ska köpa ett fordon är viktigt att du kontrollerar om det finns obetalda skulder kopplade till fordonet. Det gör du hos hos Transportstyrelsen.
Trafikförsäkringsföreningen (TFF)
Trafikförsäkringsföreningen registrerar bara svenska adresser. De skickar inte brev utomlands. Om du har en utländsk adress bör du kontakta TFF för att se vilka alternativ som finns för att säkerställa att du får deras post.
Stöd, bidrag och ersättningar
Afa Försäkring
Många är försäkrade hos Afa genom sitt jobb. Deras försäkringar kan ge dig ersättning vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.
Arbetsförmedlingen
Om du har blivit arbetslös kan du få stöd att planera för framtiden hos arbetsförmedlingen.
CSN (Centrala studiestödsnämnen)
Hos CSN kan du ansöka om bidrag och lån för studier, körkort och hemutrustning. Du som redan har lån kan också ansöka om att ändra dina betalningar om din situation förändras.
Försäkringskassan
Du kan ha rätt till ersättning genom Försäkringskassan. Kassakollen kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket du kan få om du blir sjuk, får barn eller om du kan få bostadsbidrag. De har även en tjänst för bostadstillägg.
Min Pension
Att hålla koll på sina pensioner kan vara svårt. Min pension kan genom sitt samarbete med staten och pensionsbolagen hjälpa dig att få en samlad bild.
Pensionsmyndigheten
Hos Pensionsmyndigheten kan du som pensionär se om du har rätt till bostadstillägg och göra en preliminär beräkning av ersättningen.
Sveriges a-kassor
Hitta din a-kassa och se hur mycket du kan få i ersättning om du blir arbetslös. Du får också veta hur du ska gå till väga för att bli medlem, vad det kostar och vilka krav som finns för att få ersättning.
För företagare
Verksamt.se
Du som funderar på att starta ett företag, eller vill utveckla eller avveckla ditt företag, hittar samlad information från myndigheter på verksamt.se.