Hjälp oss att förbättra webbplatsen – svara på vår enkät!

Ja, tack Nej, tack

”Jag är första kontakten med Kronofogden”

Han sökte sig till Kronofogden för att stötta människor i ekonomisk svårighet. Som handläggare på kundservice är Faisal ofta första kontakten med myndigheten.

Faisal, handläggare på Kundserviceenheten.

– Mitt mål att ge professionell, vänlig service som hjälper den som kontaktar oss vidare, säger han

Arbetet som handläggare på Kronofogdens kundservice i Göteborg är Faisals första på myndighet. Tidigare har han jobbat som bland annat rådgivare inom bank- och försäkringsbranschen.

– Servicenivån är lika hög, men skillnaden är att jag här ska vara en neutral part och lika mycket hjälpa de som ska få betalt som de som ska betala: jag får inte ta ställning för eller mot någon. Jag gillar också spänningen i att inte veta vad som väntar inför ett kundmöte. Jag kan få frågor om vad som helst!

Hantera människor i utsatta situationer

Faisal möter personer i väldigt pressade situationer, och det kan vara känslomässigt när de delar sin historia om hur de hamnat i skuld.

– Jag lyssnar och försöker skapa lite ljus i tunneln – det finns nästan alltid en lösning. Jag stöttar genom att upplysa om vad de kan göra för att hantera läget, till exempel ansöka om en avbetalningsplan hos fordringsägarna eller skuldsanering genom oss. För mig är det viktigt att göra det lilla extra, som att guida vidare steg för steg på en webbplats eller smsa en länk med bra information.

Ökande skuldsättningsgrad utmaning i uppdraget

I samband med pandemin har Faisal märkt att skuldsättningsgraden och antalet ärenden har ökat.

– Det är utmanande när personen jag pratar med inte förstår följderna av att inte kunna betala skulder eller inte ser allvaret i att ha bristande koll på ekonomin. Samhällsuppdraget var en viktig faktor när jag sökte mig till Kronofogden, och jag vill bidra till att förebygga att sådana situationer uppstår.

Modersmål underlättar kundmötet

Faisals modersmål är en tillgång i kundmötet: om en kund har svårt att föra samtalet på svenska eller engelska och uttrycker önskemål om att få prata arabiska så går de över till det.

– Informationen kan vara svår att ta till sig med många juridiska begrepp, så när vi pratar samma språk blir de överraskade och glada. Men frågorna blir mer detaljerade och samtalen längre eftersom helhetsbilden blir mer nyanserad.

Från övertid till fritid

Som utbildad ekonom har Faisal fram till nu jobbat inom privata verksamheter. Där var arbetsdagarna ofta långa och livet utanför kontoret fick ont om utrymme.

– Skillnaden är enorm. Jag kommer aldrig gå tillbaka till det privata! På kundservice är arbetstiderna 7.50–16.20 så idag kan jag ge mina barn mer tid– från att hänga med på fotbollsträning till att gå och simma eller bara vara.

Bred bas banar väg för utveckling

Faisal tycker att han har hamnat rätt i yrkeslivet på Kronofogdens kundservice. Här jobbar de som generalister och har en helhetssyn över kundens situation inom myndigheten.

– Genom att sätta mig in i så många varierande ärenden och områden får jag en bred kunskapsbas. Det är ett bra sätt att utforska myndighetens olika karriärvägar – här finns många möjligheter att utvecklas.

För den som funderar på att jobba på Kronofogden har Faisal ett viktigt medskick.

– Sök! Arbetsgivaren är bra och jobbet är utmanande. Dessutom hjälper du medmänniskor varje dag. Att jobba här är en unik chans att förstå hur samhället fungerar: vi möter så många personer med varierande bakgrunder och berättelser.

Kort om Faisal

Titel: handläggare

Avdelning: Kundserviceenheten

Bakgrund: Ekonom med masterexamen från University of Greenwich, London.