Kronofogden logotyp

Blanketter och trycksaker

Här kan du ladda ner våra blanketter och trycksaker till din dator. Blanketterna kan du fylla i på skärmen, skriva ut och skicka in till oss.

Du behöver programmet Adobe Reader för att öppna och fylla i blanketterna. Programmet är gratis och du kan ladda ner det från Adobes webbplats För att spara det du har fyllt i behöver du ett extra program, till exempel Adobe Acrobat Pro.

De vanligaste blanketterna kan du också beställa från vårt lager och vanligtvis kommer de i din brevlåda inom tre dagar.

Du kan också ladda ner broschyrer och publikationer såsom rapporter, årsredovisningar och svar på remisser.

Vad är PDF och Acrobat Reader

På vår webbplats hittar du ett urval av blanketter för exempelvis verkställighet, summarisk process och skuldsanering i s.k. PDF-format. För att använda blanketterna behöver du ett särskilt tilläggsprogram, Adobe Reader, på din dator. Vi rekommenderar version 8.x för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats.

Varje blankett har försättsblad

Våra blanketter har numera varsitt försättsblad - i HTML-format. På försättsbladet finns dels en länk till den senaste versionen av blanketten, dels kompletterande information och hänvisningar. Adressen till ett försättsblad ändras inte då nya versioner av en blankett kommer. Det innebär t.ex. att du kan sätta bokmärken till bladen.

Så här gör du för att få upp blanketten på skärmen

När du vill använda en blankett på din dator klickar du på Ladda ner blanketten i försättsbladet. PDF-filen öppnar då blanketten på skärmen med hjälp av din Adobeläsare.

Så här sparar du PDF-filerna

Vill du inte öppna filen kan du välja att spara den på din dator. Det går oftast bättre att arbeta med PDF-filer på den egna hårddisken. Det kan också vara bekvämt att ha filerna på datorn om flera personer behöver samma blankett.

Vid extrem högbelastning kan det ta lite tid att hämta filerna från vår webbserver. Klicka på Ladda ner blanketten genom att högerklicka. På den ruta som kommer uppväljer du att klicka på  "Spara mål som", "Save link as" (eller motsvarande kommando - beroende på den webbläsare du använder).

Så här fyller du i en blankett på skärmen

Börja med att markera ett ifyllnadsfält med muspekaren. Fyll i fältet. Flytta sedan mellan ifyllnadsfälten med hjälp av Tabb-tangenten (framåt), och Shift+Tabb-tangenten (bakåt). Markören visas då i varje ifyllnadsbart fält. Du kan också använda muspekaren. Många blanketter består av fler än en sida. På dessa kan du "bläddra" till nästa sida - eller till en föregående. Använd den svarta högerpilen högst upp i Acrobatläsaren. Du kan också bläddra med hjälp av muspekaren i rullningslisten. När blanketten är ifylld kan du skriva ut den på vanligt sätt.

För att spara en ifylld blankett behöver du extra program

Du kan inte spara en ifylld blankett om du använder gratisprogrammet Adobe Reader. Vill du kunna spara dina ifyllda blanketter på din dator måste du ha till exempel Adobe Acrobat Pro. Du kan läsa mer på Adobes webbplats.

Du får inte skicka en blankett som PDF-fil

Än så länge så måste du skriva ut blanketterna och lämna/sända in dem i pappersform. Det går alltså inte att skicka in blanketten med t.ex. e-post.

Problem med PDF-filer. Och tips hur du kan göra

Du kan ha en för gammal Adobe/Acrobat Reader. Vi rekommenderar version 8.x. för bästa resultat. Du kan hämta programmet gratis på Adobes webbplats

Många problem beror helt enkelt på den lokala utrustningen eller en långsam uppkoppling. Det kan leda till olika svårigheter vid såväl överföring, laddning som utskrift. En enkel åtgärd kan vara att hämta en modernare version av din webbläsare.

Mer information om PDF

För eventuella problem med PDF-filer finns information under Hjälp/tips. Du kan få olika råd och tips i "Reader Onlineguide", som finns under Hjälp i din Adobeläsare. Du kan också besöka Adobes webbplats .

Dela på Facebook Twittra om sidan Bokmärk på Google Dela på LinkedIn More...
Kronofogden logotyp sidfot

Du kan ringa Kronofogden på 0771-73 73 00 måndag-fredag klockan 8-18

Telefonnummer till växel och kundservice:
0771-73 73 00
Måndag-fredag klockan 8-18.