Kronofogden logotyp

Riskerar du att förlora din bostad?

Om du inte betalar hyran eller på andra sätt bryter mot överenskommelser i hyreskontraktet, kan hyresvärden ansöka hos Kronofogen om att du ska vräkas från din lägenhet. Vräkning kallas även för avhysning.

En vräkning sker i flera steg. Här får du en kortfattad beskrivning.

I steg ett ansöker hyresvärden om ett bevis som gör att kravet blir lagligt. Det kallas att de ansöker om ett betalningsföreläggande.
I steg två begär hyresvärden att vi ska genomföra själva vräkningen.

Steg 1

När hyresvärden ansöker om ett betalningsföreläggande får du ett brev från oss med information om kravet. I brevet finns ett delgivningskvitto som du ska skriva under och skicka tillbaka till oss. Att du skriver under och skickar in innebär inte att du godkänner kravet, det är bara ett kvitto på att du tagit emot det.

Var noga med att läsa igenom brevet och om du har frågor kan du kontakta oss eller din hyresvärd. Behöver du rådgivning kan du också vända dig till socialförvaltningen i din kommun.

Hur lång tid har du på dig att agera?
När du skrivit på delgivningskvittot har du en viss tid på dig att agera. Det framgår av brevet hur lång tid du har på dig och det är viktigt att du läser det noga så att du inte skickar in dina invändningar för sent.

Vad kan du göra om du anser att kravet är felaktigt?
Om du tycker kravet är fel kan du invända, det kallas att du bestrider. Du skriver ett brev med vad du anser vara fel och en kort förklaring till varför du tycker det. Ange också ditt namn, personnummer och det målnummer som står i brevet du fått från oss.

Vad kan du göra om kravet är riktigt.?
Är kravet riktigt ska du göra det som står i föreläggandet men du kan också kontakta din hyresvärd för att se om ni kan hitta en annan lösning. Det kanske är möjligt att göra upp en avbetalningsplan. Vi har inte möjlighet att göra några uppgörelser utan allt sådant måste du diskutera med din hyresvärd. Om hyresvärden har anlitat ett ombud, till exempel ett inkassobolag, framgår det av föreläggandet.

Finns det någon möjlighet att bo kvar?
Om orsaken till problemen är obetalda hyror har du en möjlighet att bo kvar om du betalar din skuld inom tre veckor, det kallas för att återvinna hyresrätten. Den tiden börjar räknas från dagen du du delgavs information om hur du ska ska göra för att återvinna hyresrätten och ibland kan du ha fått den informationen tidigare än föreläggandet.

Om vräkningen gäller en lokal, till exempel en parkeringsplats eller ett förråd har du två veckor på dig att betala skulden.

Steg 2

Om ni inte kommit överens kan hyresvärden begära att vi ska vräka dig och tömma bostaden. Du får då ett brev, underrättelse om avhysning, med information om vilken dag och tid det kommer ske. Samma information skickas till hyresvärden och socialförvaltningen. Det bästa är att du själv, innan vräkningen, flyttar och lämnar tillbaka nyckeln till hyresvärden.

På dagen för avhysning kommer hyresvärden och vi till din lägenhet. Har du inte flyttat dina saker kommer en flyttfirma ta hand om dem och de magasineras i maximalt tre månader. Skräp och sådant som inte går att förvara i magasin slängs direkt. Exempel på detta är mat, odiskat porslin och blöta eller fuktiga tyger och kläder.

Vi byter också lås på lägenheten eller förrådet och kostnaderna för flytten får du betala. Du kan även få betala för flyttstädning och magasinering av dina saker. Kontakta oss om du har frågor om var dina saker är magasinerade och när du senast måste hämta ut dem.

Externa länkar

Dela på Facebook Twittra om sidan Bokmärk på Google Dela på LinkedIn More...
Kronofogden logotyp sidfot

Du kan ringa Kronofogden på 0771-73 73 00 måndag-fredag klockan 8-18

Telefonnummer till växel och kundservice:
0771-73 73 00
Måndag-fredag klockan 8-18.